Barishtet janë bimë që vlerësohen për cilësitë e tyre mjekësore, aromatike ose të këndshme. Shumë janë gjithashtu të shijshëm. Një çaj i freskët i bërë nga barëra të freskëta kap midis 50 dhe 90 përqind të përbërësve efektivë të bimës. (Rrënjët do të kenë nevojë për një ekstrakt alkoolik, prandaj lërini jashtë.) Pjesa më e madhe e asaj që mund të përdorni në çajin tuaj mund të jetë tashmë duke u rritur në kopshtin tuaj, dhe atë që nuk është aty mund ta mbillni ose blini me lehtësi. Për shkak se pini me sytë dhe hundën, si dhe me qiellzën tuaj, ju dëshironi që çaji juaj të përbëhet nga tre lloje përbërësish: zarzavate, lule dhe barishte.
Si do të shijojë ky çaj? Tërheqëse dhe komplekse – dhe të ndryshme çdo herë sepse përbërësit ndryshojnë me stinët. Nëse tashmë ju pëlqen çaji jeshil, do të jeni të kënaqur me shijen e butë dhe të pasur të çajit të kopshtit tuaj.
Bimët e kuzhinës për çajin tuaj-të tilla si borzilok, trumzë, rozmarinë, nenexhik dhe rigon-janë kënaqësi të rriten (megjithëse mund t’i blini ato në supermarkete gjatë gjithë vitit). Ata lulëzojnë kudo, madje edhe në tokë të varfër, dhe kanë nevojë për pak lotim. Shumë nuk kanë nevojë të rriten në diell të plotë. Ju madje mund të kultivoni një shumëllojshmëri të barërave të kuzhinës në tenxhere të vegjël në një prag dritare të ndritshme. Atje ata kërkojnë pak më shumë vëmendje, pasi nuk u pëlqen të vaditen shumë ose nën ujë.
Mos kini frikë të provoni dhe eksperimentoni me kombinime. Sidoqoftë, mos përdorni asnjë bimë që është spërkatur me pesticide dhe kurrë mos korrni asgjë që gjeni në rritje gjatë rrugës. Kini kujdes që të shmangni zarzavatet helmuese, siç janë gjethet e bimëve të domates ose patates.
Bukuria e çajit të kopshtit tuaj është se ju mund ta ndryshoni atë duke ndryshuar kombinimin e barërave të kuzhinës, ornamentale dhe barërat e këqija që zgjidhni. Pavarësisht nga receta, sidoqoftë, do të ndiheni mirë, fjalë për fjalë, pasi të keni pirë atë që keni bërë.
Çajrat e bërë nga kopshti juaj janë një largim befasues nga ata që përgatiten me qese çaji të gatshëm. Bëhuni gati për një përzierje të freskët, të gjallë, të panjohur shijesh.
Një përzierje e shëndetshme bën çaj të shëndetshëm
Për rezultatet më të mira, dëshironi që çaji juaj të përbëhet nga tre lloje përbërësish:
Mjekimet barishtore mund të administrohen – dhe shijohen – në në shumë mënyra, por kur uji i valë derdhet mbi barërat, komponimet organike të tretshme të bimëve prishen lehtësisht. Aromat që rezultojnë janë një tregues i cilësive terapeutike të bimëve.
LULE T ED NDRYSHME (DHE T DR PIRSHME)
Aliumet (lulet dhe fidanet e rinj), balsami i bletëve, karafilët, lulet e hibiskusit, hollyhock, lulet e dorëzonjëve (manaferrat janë shumë helmues), Johnny-jump-ups (lule dhe gjethe), livando (lulëzon dhe gjethe), nasturtiume (lule, sytha, gjethe, fara farash), pansies (lule dhe gjethe), trëndafila (petale, gjethe dhe vithe trëndafili), vjollce (lule dhe gjethe).
BIMERT E KUZHINS TI EDHYSHME (DHE T DR PIRSHME)
Borzilok, lule kamomili, qepë, kopër, balsam limoni, borzilok, nenexhik, rigon, majdanoz, mente dhe mente të tjera, rozmarinë, sherebelë, trumzë, verbena.
BUSHE DHE PEMA T ED NGURSHME (DHE T DR PIRSHME)
Gjethet e thuprës (veçanërisht kur janë të reja), gjethet e manaferrës, lulëzimet e agrumeve (limon, portokall, grejpfrut, etj.), lule të elderberry dhe manaferrat e pjekur (gjethet dhe manaferrat e papjekur janë helmues), gardenia, lule hibiscus , lule dorëzonjë, hala pishe (të bardha dhe të zeza), gjethe mjedre.
Barërat e këqija të ngrënshme (dhe të pijshme)
Chickweed, cikore (lule dhe sytha), luleradhiqe (lule dhe gjethe), goldrod, King Henry i mirë, kudzu, lagjet e qengjit, delli (ose hapat e njeriut të bardhë, siç i quanin amerikanët vendas), purslane , hithër.
Vendosni një pjesë të vogël të bimëve që keni mbledhur në një tenxhere të madhe ose shtrydhëse kafeje të pastër me gaz pa të gjitha vajrat, dhe derdhni ujë të valë mbi to. Konsideroni përdorimin e zarzavateve dhe luleve të luleradhiqes për rreth gjysmën e grushtit (duke rezultuar në një shije pak të hidhur, por të shkëlqyeshme për tretjen; ose përdorni gjethet e manaferrës ose mjedrës në masë për një shije më të ëmbël). Ndani pjesën tjetër të çajit tuaj në mënyrë të barabartë midis bimëve të listuara në kategoritë e mësipërme pa asnjë përbërës të vetëm që dominon.
Përdorni një tenxhere qelqi; kjo ju lejon të shihni bukurinë e gjelbër të barishteve tuaja. Lërini të ziejnë për disa minuta. Mbani ato të ngrohta në një ngrohës dhe shijoni çajin tuaj gjatë gjithë ditës. Mbetet shije e mjaftueshme në bimë për të paktën një pjerrësi shtesë.
Comments
Post a Comment