Nga luleradhiqja në hithër, shumë barëra të këqija të zakonshme të kopshtit mund të mblidhen dhe shijohen në një vakt të shijshëm. Kopshtet tona të pasme mund të duken si vende të pamundura për të ushqyer, por shumë nga ato barërat e këqija janë në të vërtetë ushqime të vlefshme, të mbushura me antioksidantë, vitamina dhe proteina.
Para se të filloni, disa nga gjërat që duhet të mbani mend para se të hani ushqim përfshijnë:
< li> Mblidhni vetëm lule, gjethe, fruta dhe fara aty ku janë me bollëk
Në atë shënim, hidhini një sy barërave të këqija të ngrënshme të kopshtit të cilat mund t’i shijoni:
1. Luleradhiqet
A e dini se luleradhiqet janë të ngrënshme? Një pamje e njohur në shumë kopshte britanike – dhe e dashur nga fëmijët – çdo pjesë e këtij barërat e këqija të zakonshme është e shijshme si e papërpunuar ashtu edhe e gatuar.
Sipas hulumtimit nga Plews Garden Design, gjethet e pjekura mund të kenë një shije pak të hidhur, kështu që është më mirë të korrni gjethet e reja të buta nëse doni t’i hani ato të papërpunuara. Nëse gjethet janë pak më të vjetra, hidhini ato në një zierje të shijshme të perimeve. Përveç kësaj, ju gjithashtu mund të shtoni rrënjët në patate të skuqura ose enë me perime, apo edhe të bëni kafe me luleradhiqe duke i tharë pastaj duke i bluar rrënjët. E shijshme!
2. Hithra
Sipas Woodland Trust, hithra është një farë e keqe çuditërisht e shijshme, duke ofruar një shije të ngjashme me spinaqin kur gatuhet siç duhet. Një element kryesor në mjekësinë bimore që nga kohërat e lashta, gjethet e hithrës mund të përdoren për të bërë çaj, supë ose pesto të bërë në shtëpi. Nëse jeni duke zgjedhur hithër, sigurohuni që të vishni doreza kopshtarie pasi ato mund të pickojnë.
Me shumë përfitime (përfshirë vitaminat A, C dhe K), hithra gjithashtu mund të ndihmojë në zvogëlimin e inflamacionit dhe në disa raste mund të trajtojë ethet e barit. Ju ose mund të gatuani hithër në ujë të valë ose të vendosni gjethet mbi pica ashtu siç do të kishit spinaq. Pse të mos e lëshoni?
3. Chickweed
Chickweed – një barë e keqe e zakonshme vjetore e tokës së kultivuar dhe të zhveshur – mund të hahet dhe zihet shumë si spinaqi Me Ju ose mund ta hani atë të papërpunuar si një bar i këndshëm në sallatë, ose ta shtoni në supa, omëleta, mbushje, qofte dhe byrekë. Pasi të keni zgjedhur qiqrën, sigurohuni që ta lani plotësisht dhe vendoseni në ujë të valë për të gatuar (duhen vetëm disa minuta). Ruani lulet e vogla të bardha për një garniturë sallate.
4. Bari i patës
Sipas Ushqimit Vendor Britanik, bari i patë ngjitës ka një aromë të butë dhe mund të përdoret për të grumbulluar supa, zierje dhe byrekë pranverore. Pasi t’i keni zgjedhur ato, ziejini në gjalpë dhe shtojini për të trazuar patate të skuqura ose omeleta të shijshme. Ndërsa bima mund të hahet e papërpunuar, ju mund të preferoni ta shijoni të gatuar për shkak të strukturës së saj ngjitëse. Mos harroni të ruani frutat: këto mund të thahen dhe të piqen.
“Bari i patë është ajo bimë me flokë të gjatë, e njohur në mesin e fëmijëve që hidhen mbi kërcyesit e miqve për ta ngjitur në shpinë të njëri-tjetrit për të qeshur,” thonë British Local Food. “Ka qenë gjithashtu një armik i vjetër i pronarit të ndarjes, pasi farat e tyre” ngjitëse “përhapen lehtësisht dhe bëhen një shqetësim i madh në shtretër dhe kufij.”
5. Kamomili
I famshëm për përfitimet e tij shëruese, kamomili është një barërat e këqija të tjera të sigurta për t’u ngrënë. Ndërsa shumica e njerëzve e njohin bimën si margaritë si një bar çaji, lulet e saj të verdha mund të përdoren gjithashtu në drithëra, qull, sallatë ose si një përzierje me raki molle. Për të bërë vetë çajin tuaj të kamomilit, vendosni gjethet në një çajnik dhe mbushini me ujë të valë. Lërini lulet të futen për rreth dy deri në tre minuta, pastaj përziejini me mjaltë dhe shërbejini.
Nëse jeni alergjik ndaj ragweed është mirë të shmangni kamomilin, pasi mund të shkaktojë reaksione alergjike te disa njerëz.
6. Mustardë hudhër
Mustarda hudhër zakonisht gjendet në rritje në vende me hije, të tilla si në skajet e pyjeve dhe gardheve. Çdo pjesë e bimës është e ngrënshme, me rrënjët që shijojnë shumë si rrikë. Nëse po planifikoni të zgjidhni këtë bimë për veten tuaj, ekspertët në Gardening Knowhow ju rekomandojnë t’i korrni ato kur janë të vegjël. Edhe pse bima nuk ka lidhje me hudhrën, ajo nxjerr një erë të fortë të ngjashme me hudhrën kur nxihet ose copëtohet.
“Farat janë të shkëlqyera në ushqimin pikant. Përdorimi i bimëve të mustardës së hudhrës siguron një ushqim të egër gjatë gjithë stinës dhe ndihmon në parandalimin e përhapjes së barit,” thonë Gardening Knowhow.
7. Bari i hidhur me flokë
Cardamine hirsuta, e quajtur zakonisht kokrra e hidhur me flokë, është një specie vjetore ose dyvjeçare e bimës që e bën të shijshme shtesë për çdo sallatë. Pavarësisht se urrehen nga kopshtarët, ata shijojnë shijshëm në një sanduiç rosto viçi ose sallatë gaforre.
Woodland Trust këshillon: “Të gjitha pjesët e bimës mund të hahen kur janë të vegjël. Zgjidhni gjethet dhe lulet nga mesi i bimës dhe lajini mirë. Meqenëse ato rriten poshtë në tokë, ato shpesh janë të ashpra ose me pluhur. Ka një shije të nxehtë, piper, të mrekullueshme për sallata, supa, salsa, pesto ose si zëvendësim për krem ose raketë. “
Ndiqni Country Living në Instagram.
17 mjetet më të mira të kopshtarisë për të blerë tani, përfshirë lopat, mistri dhe raketë
Jepini dashuri bimëve të kopshtit tuaj këtë verë me këtë mjet shumë të dobishëm. I përfunduar me titan me fiksime prej bronzi, ky mjet përmban gjashtë funksione të ndryshme duke përfshirë thurrës, heqës rrënjë, thikë, sharrë, hapëse shishe dhe një vegël të lehtë për tëharrje.
Mbroni gjunjët gjatë kopshtarisë me këtë gjunjë praktike të gjelbër dhe ndenjësen. Shtë bërë me tuba çeliku dhe shkumë të rehatshëm polipropileni, në mënyrë që të kopshtoni me rehati. Ekziston edhe një qese e vogël anash, duke e bërë të lehtë futjen e veglave tuaja gjatë punës.
Mbroni duart tuaja me këto dorashka praktike gri të kopshtit, të bëra nga një shtresë e rehatshme najloni dhe material elastik. Më së miri të përshtatshme për tenxhere dhe krasitje, ato kanë rreshtim që merr frymë dhe një shtresë të kapjes nitrile.
Zhvilluar së bashku me ekipin hortikulturor të Kew Garden, ky grup përmban një bari të keq, mistri dore dhe mistri transplantues. Ideale nëse jeni në kërkim të një dhurate.
E krijuar nga druri dhe çeliku inox, ky grup i mrekullueshëm i veglave të kopshtit është vetëm ajo që i nevojitet çdo kopshtari. Grepat prej lëkure e bëjnë të lehtë mbylljen në një derdhje, ndërsa mistri është shënuar në centimetra dhe inç për ta bërë mbjelljen më të lehtë se kurrë.
Çdo kopsht ka nevojë për një karrocë dore. Në një ngjyrë të gjelbër klasike, ky stil i lehtë nga Argos është ideal për kopshtari, punë DIY dhe përdorime në kuaj.
Me një dorezë më të gjatë për të lehtësuar sforcimin e shpinës, kjo lopatë gërmimi inox është krijuar për të gjitha punët e gërmimit. Përveç kësaj, tehu i çelikut të ngurtësuar është rezistent ndaj ndryshkut dhe do të mbajë skajin e tij pa mprehje të rregullt. E përkryer për çdo kopshtar të zjarrtë.
Mbani bimët tuaja të lumtura dhe të shëndetshme me këtë vaditje terrakote. Projektuar nga Shane Schneck, ajo krenohet me një buzë që nuk derdhet dhe një formë që mban peshën e ujit në bazën e saj.
E provuar dhe testuar nga Instituti i Shtëpisë së Mirë, ky pirun kopshti nga Sophie Conran është një shtesë me stil për çdo hapësirë të jashtme. E bërë nga çeliku inox me një dorezë të druve të ahut, ajo ka mprehur gishtat të cilët e prejnë tokën e fortë dhe të butë shumë lehtë.
Kur jeta ju jep limon … blini një gjunjëzues elegant jastëk Me një madhësi bujare dhe mbushje të butë të shkumës, mund të jeni të sigurtë se do t’i trajtoni ato barërat e këqija në mënyrë të qetë pa ndonjë dhimbje.
Po kërkoni disa fara vere? Kjo paketë përfshin trumzë, barëra të përziera, rigon dhe shije të verës gjithashtu. Ideale për të zbukuruar një copë lëndinë me pamje të lodhur.
LEXONI MORE SHUM: Mbillni këto 11 lule të egra për të krijuar një autostradë bletësh në kopshtin tuaj
Do të gjeni tetë mjete të volitshme në këtë grup, përfshirë gërshërët e krasitjes , një mistri dore, transplantues, barërat e këqija, kultivues, grabujë dore, doreza kopshtarie dhe një çantë. Me vetëm 40 paund, është një blerje e vërtetë vjedhjesh.
Shkurtoni mbrojtjen tuaj ashtu si ju pëlqen me këto gërshërë topiari prej 66 cm. Ideale për zbukurimin dhe formësimin, ato kanë tehe të ngushta me majë, amortizues gome dhe një dizajn ergonomik me gjatësi të gjatë.
LEXO M SHUM: Si të heqësh qafe nishanet në kopsht
Duke siguruar prerje me performancë të lartë me një përfundim të pastër, ky prerës bari nga Bosch ka një të lehtë funksioni i skajit i cili mundëson ndryshime të shpejta nga prerja në tehe. Ideale për të arritur ato vende më të vështira me lehtësi.
Fshini gjethet dhe mbeturinat e rënë me këtë grackë praktike prej druri nga Garden Trading. E punuar nga ahu, doreza e fortë prej druri ofron mbështetje, ndërsa kunjat lejojnë grumbullimin efektiv.
I paraqitur në një kuti të bukur, ky grup përfshin një mistri dhe thurëse. Duke shfaqur vepra arti nga Biblioteka RHS Lindley, ato janë të dyja një shtesë elegant dhe praktike për çdo kopsht.
Kjo kositëse elektrike e barit ju ndihmon të prishni barin e gjatë me lehtësi, falë krehrave të tij inovative të barit dhe dizajnit të lehtë.
Ju pëlqen ky artikull? Regjistrohuni në gazetën tonë për të marrë më shumë artikuj të tillë direkt në kutinë tuaj postare.
REGJISTROHU
Po kërkon ndonjë pozitivitet? Merrni revistën Country Living të postuar përmes kutisë tuaj të letrave çdo muaj.
SUBSCRIBE TANI
Comments
Post a Comment