10 barërat më të mira për tu rritur në kopshtin tuaj

Zbuloni se si të rritni barëra në shtëpi dhe cilat bimë barishtore janë më të mirat për kopshtet barishtore.

Asgjë nuk e tejkalon gatimin me barëra të prodhuara në shtëpi, kështu që ne kërkuam njohuritë e ekspertëve të shefit të hortikulturës RHS, Guy Barter, dhe pyeti për këshillën e tij se cilat barëra janë më të mirat për tu rritur në kopsht dhe si duhet të kujdesemi për to për të ndihmuar …

5 GJ TORA P TOR T R MBAJTUR parasysh KUR RRITEN BIMERT …

1. Bimët mund të rriten në çdo tokë pjellore të arsyeshme, të drenazhuar mirë. Aty ku kullimi është i diskutueshëm, krijoni shtretër të ngritur ose mbillni barishtet tuaja në tenxhere.

2. Mirë, çdo akses në mot është jetik për rritjen e bimëve. Nëse mund të krijohet një rrugë e vështirë e shtrimit me ngjyra të lehta, reflektuese, aq më mirë. Në RHS Wisley, panele guraleci/betoni përdoren në kopshtin e barit, të cilat reflektojnë dritën përsëri në bimë dhe krijojnë ngrohtësi për të përmirësuar netët e ftohta.

3. Bimët në përgjithësi kanë nevojë për pak pleh dhe mbjellin mirë pa shumë ushqim. Mbingarkesa e tepërt në fakt mund të zvogëlojë përqendrimin e shijeve.

4. Shumica e bimëve kanë nevojë për një tokë neutrale deri në alkaline.

5. Nivelet e larta të dritës së diellit janë veçanërisht të rëndësishme për marrjen e aromës së mirë të barit, dhe kështu barërat duhet të mbillen në zonën më të ndriçuar të kopshtit.

Këto janë barërat e preferuara të kopshtit të Guy Barter …

< p> 1. BASIL – Ocimium basilicum

Një përbërës kryesor në shumë receta, veçanërisht sallatat verore dhe klasike mesdhetare, borziloku është bari më i shitur në Britani. Edhe pse me origjinë nga India, ku konsiderohet e shenjtë, ajo lulëzon në tokën britanike, dhe kështu është e përkryer për kopshtin tuaj të kuzhinës.

Si të rritet …

  • Një tender vjetor, i paaftë për t’i bërë ballë motit të ftohtë dhe ngricave, borziloku mund të rritet vetëm jashtë gjatë verës, dhe kështu që duhet të zhvendoset brenda gjatë muajve të dimrit.
  • Bari duhet të mbillet në tokë pjellore dhe të marrë sa më shumë ngrohtësi dhe dritë.
  • Serat janë ideale, ashtu si edhe dritaret e kuzhinës, për të ndihmuar borzilokun të mbijetojë për periudha të gjata.
  • Me kaq shumë varietete borziloku në dispozicion për tu rritur, pse të mos eksperimentoni me disa këtë verë dhe të shijoni shijet e ndryshme në sallatat dhe gatimet tuaja të makaronave.
  • Blini këtu: 2.16 £ për farat, Amazon

    2. CHIVES – Allium schoenoprasum

    Qepujkat shumëvjeçare dhe veçanërisht të lehta për tu rritur, janë një shtesë e shkëlqyer në kopshtin tuaj të kuzhinës. Dikur ata ishin varur në tufa rreth shtëpisë për të shmangur shpirtrat e këqij, por, sot, ata janë të njohur si bimë konviktore me lulet e tyre të bukura, vjollce.

    Meqenëse e gjithë bima e qepës është e ngrënshme, ato janë jashtëzakonisht të gjithanshme. Lulet e tyre mund të mblidhen dhe përdoren si zbukurime, dhe llamba dhe gjethet e tyre gjithashtu mund të hahen. Me aromën e tyre të lehtë të qepëve, qepët mund të përdoren në të gjitha llojet e pjatave verore, nga sallata klasike e patates, tek supat dhe omletat.

    Si të rritemi …

  • Qepujkat janë të mirëmbajtjes së ulët. Thjesht mbillini ato në tokë ose në ndonjë tenxhere dhe vendosini në një vend me diell ku mund të thithin katër deri në pesë orë rreze dielli në ditë.
  • Blini këtu: 1.30 £ për farat, Amazon

    3. MINT – Mentha spicata

    Nenexhiku i zakonshëm, i njohur ndryshe si menta, është një barishte fantastike e guximshme që rritet lehtë në kopsht.

    Lulëzon drita vjollce nga gushti deri në shtator, bima është një bimë shumëvjeçare, dhe kështu mund të mbështeteni për të zbukuruar kopshtin tuaj të kuzhinës vit pas viti.

    Natyra e tij e fuqishme do të thotë se ndonjëherë mund të jetë invazive, kështu që për të shmangur marrjen e saj, rriteni në një kovë pa fund të vendosur në tokë. Me aromën e saj freskuese dhe të këndshme të mentës, bima shpesh përdoret për të shijuar sallatat dhe salcat, siç është salca e nenexhikut. Gjethet e saj gjithashtu mund të thahen ose të përdoren të freskëta për të krijuar çaj bimor, dhe shpesh përdoren në kurat shtëpiake barishtore.

    Si të rritemi …

  • Kërkesat e tij të vetme janë lagështia, toka pjellore dhe shumë diell, nenexhiku mund të rritet në pothuajse çdo situatë dhe nuk është i ndjeshëm ndaj dëmtimeve nga ngricat.
  • Blini këtu: 1.99 for për farat, Amazon

    4. KORIANDER-Corinadrum sativum

    I njohur edhe si majdanoz kinez, koriandri është një vjetor jetëshkurtër, i butë, i cili rritet nga farat e mbjella në intervale gjatë sezonit të rritjes.

    Meqenëse e gjithë bima është e ngrënshme, ajo është shumë e popullarizuar në pjatat e kuzhinës dhe shpesh përdoret në gatimet aziatike, duke përfshirë kerri, ushqime kineze dhe tajlandeze.

    Farat dhe gjethet kanë shije të dallueshme – farat kanë një shije më limoni dhe mund të bluhen dhe të përdoren si erëz. Gjethet, pak më të hidhura, shpesh copëtohen dhe përdoren si garniturë. Si dhe përdorimet e tij kuzhinare, koriandri ka shumë përfitime shëndetësore dhe përdoret në të gjithë botën në kurat bimore.

    Si të rritet …

  • Vlerëson tokën pjellore dhe një pozicion me diell, megjithatë hije e pjesshme është e preferueshme, pasi hija ndihmon në parandalimin e vendosjes së parakohshme të fara.
  • Blini këtu: 1.49 for për farat, Amazon

    5. Kopra – Anethum graveolens

    Kopra njëvjeçare me jetë të shkurtër, por e guximshme, mund të rritet nga farat me lehtësi relative në kopshtin tuaj të kuzhinës. Natyra e saj e gjithanshme, nga përdorimi i saj në pjatat e kuzhinës deri tek kontributi i saj në prodhimin e sapunëve dhe vajrave, e bën atë tërheqës për t’u rritur.

    Gjethet e koprës së freskët dhe të tharë, me erën e tyre të mrekullueshme aromatike, kombinohen bukur me ushqime deti të tilla si salmoni i tymosur. Bari është gjithashtu i popullarizuar i përshtatur me patate dhe supa. ngrohtësi. Hije e pjesshme është ideale, pasi kjo mund të ngadalësojë vendosjen e farës që sjell përfundimin e prerjes.

    Blini këtu: 1.49 £ për farat, Amazon

    6. FENNEL – Foeniculum vulgare

    Edhe pse autoktonë në Mesdhe, kopra mund të rritet lehtësisht nga farat në MB, dhe është një shtesë e shkëlqyer për kopshtin tuaj.

    Edhe pse një bimë shumëvjeçare, kopër shpesh mbillet çdo vit për të ruajtur të korrat e tij. Natyra e tij shumë aromatike dhe shija e aniseut e bën atë një përbërës të mrekullueshëm si për pjatat e ëmbla ashtu edhe për ato të shijshme.

    Gjethet e saj të reja të buta mund të përdoren për zbukurime, në sallatë, në supa dhe salcë peshku, si dhe në salca të ëmbla, ngjitëse dhe pudinga të shijshme. Natyra e ngrënshme e të gjithë bimës e bën atë shumë të shkathët.

    Si të rriteni …

  • Një bar veçanërisht i fuqishëm, kopër do të rritet mirë në çdo tokë kopshti, me kusht që të vendoset në një vend me diell.
  • Blini këtu: 1.49 for për farat, Amazon

    7. TARRAGON FRENS – Artemisia dracunculus

    Edhe pse pak më e ndërlikuar për t’u rritur, tarragoni francez është një domosdoshmëri për çdo entuziastë të kuzhinës, dhe ata që e duan veçanërisht kuzhinën franceze.

    Me aromën aromatike, të ëmbël të anise dhe aromën e jamballit, tarragoni francez konsiderohet si larmia më e mirë e tarragonit në kuzhinë. Particularlyshtë veçanërisht e shijshme kur shoqërohet me pulë, dhe mund të përdoret gjithashtu për të aromatizuar uthull dhe vajra, si dhe për të bërë një salcë béarnaise.

    Si të rriteni …

  • Edhe pse shumëvjeçare, mund të kalbet në zona të lagështa dhe tokë tepër të ngopur, prandaj kini kujdes që të mbillni në toka më të thata dhe jo mbi ujë.
  • Mbillni në tokë pjellore, ku mund të marrë ngrohtësi dhe një sasi të mirë të dritës së diellit, dhe bima do të sigurojë një bollëk fidanesh.
  • Ndërsa tarragoni francez lulëzon rrallë, dhe kështu ka prodhim të kufizuar të farës, nuk mund të rritet nga farat dhe në vend të kësaj duhet të rritet nga ndarja e rrënjëve.
  • Ndani bimët në pranverë për të ruajtur shëndetin e bimës dhe mbillni bimët çdo dy deri në tre vjet.
  • Blini këtu: 0.99 for për farat, Amazon

    8. Majdanoz – Petroselinum crispum

    Një nga barishtet më të njohura në gatimin britanik, majdanozi është një domosdoshmëri absolute për tu rritur në kopshtin tuaj. Një bienale e guximshme, mbillet çdo vit nga fara në pranverë dhe verë.

    Mund të përdoret në sallatat e Lindjes së Mesme, të kombinuara me borzilok për të bërë pesto, dhe të përdoret në zierje dhe ëmbëlsira peshku. Majdanozi kaçurrel, me gjethet e tij dekorative të përdredhura, përdoret shpesh si një garniturë për pjatat.

    Si të rritemi …

  • Për rezultatet më të mira, rritet në tokën pjellore të komplotit të perimeve, së bashku me ujë të bollshëm në mot të thatë.
  • Hije e pjesshme tolerohet, edhe pse drita e plotë e diellit është e preferueshme.
  • Nga dy llojet e majdanozit të rritur në Mbretërinë e Bashkuar, gjethe kaçurrela dhe të sheshta, gjethet e sheshta kanë tendencë të jenë më të njohura, pasi janë më tolerante ndaj shiut dhe diellit, dhe sipas disave, kanë një shije më të fortë Me
  • Blini këtu: 1.39 for për farat, Amazon

    9. TURRINARI – Rosmarinus officinalis

    Besohet nga grekët se është i shkëlqyer për trurin, dhe i lidhur në mjekësinë tradicionale me një kujtesë të mirë, rozmarina është një bar veçanërisht ushqyes për tu rritur në kopshtin tuaj. Si një kaçubë me gjelbërim të përhershëm, gjethet e saj aromatike si gjilpërë janë të disponueshme të freskëta gjatë gjithë vitit, kështu që mund të zbukurojë vazhdimisht tryezën tuaj dhe të dekorojë kopshtin tuaj.

    Lule të lulëzuara të bardha, rozë, vjollce dhe blu, rozmarina shpesh përdoret si një bimë dekorative në shumë kopshte, dhe është një bar i shpeshtë në kopshtet e peizazhit.

    Kombinoni rozmarinë me mish të pjekur si qengji dhe pulë, dhe përdorni atë për të shijuar mbushjet dhe pudingat Yorkshire.

    Si të rriteni …

  • doesshtë më mirë në tokë të drenazhuar mirë, në një vend me diell. Isshtë rezistent ndaj thatësirës dhe rezistent ndaj dëmtuesve.
  • Blini këtu: 1.49 for për farat, Amazon

    10. Sherebelë – Salvia officinalis

    Shija e fortë e sherebelës, me shijen e saj të këndshme dhe pak piper, e bën atë një nga barishtet më të përdorura dhe të rritura në Britani.

    Format e saj të larmishme (jeshile dhe të bardhë) dhe vjollce, bëjnë burime të shkëlqyera ngjyrash për një kopsht barishtor dhe mund të dyfishohen si një konvikt dekorativ. E domosdoshme për gatimin britanik, shpesh shoqërohet me mish derri dhe përdoret në mbushje.

    Në mënyrë të pazakontë, shija e sherebelës rritet ndërsa gjethet e saj rriten, që do të thotë se gjethet më të mëdha mund të përdoren për të krijuar pjata të shijshme, si dhe të vogla. Një burim i mirë i vitaminës C dhe mineraleve të pasura si kaliumi, sherebela ka shumë përfitime shëndetësore.

    Si të rritemi …

  • Një bimë me gjelbërim të përhershëm me rritje të ulët shkurre, është në dispozicion për tu zgjedhur gjatë gjithë vitit dhe lulëzon më së miri në zona me diell të drenazhuar mirë.
  • Blini këtu: 1.49 £ për farat, Amazon

    Ju pëlqen ky artikull? Regjistrohuni në gazetën tonë për të marrë më shumë artikuj të tillë drejtpërdrejt në kutinë tuaj postare.

    REGJISTROHU

    Të pëlqen ajo që po lexon? Shijoni revistën Country Living të dërguar direkt në derën tuaj çdo muaj me shpërndarje Falas në Mbretërinë e Bashkuar. Regjistrohu tani për të kursyer në çmimin e dyqanit + për të marrë qasje të menjëhershme dixhitale në numrin më të fundit!

    ABONIM

    Comments